Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Άδωνης και Αφροδίτη




 Η γέννηση του Άδωνη

Μητέρα του  ήταν η  πανέμορφη  πριγκίπισσα Σμύρνα ή Μύρρα.επειδή καυχήθηκε ότι ήταν πιο όμορφη από την Αφροδίτη, η θεά τη μεταμόρφωσε σε δέντρο , τη σμύρνα ή μυρτιά, ενώ ήταν έγγυος στον Άδωνη.  Σχίστηκε η φλούδα της μυρτιάς και βγήκε από μέσα ένα πανένορφο βρέφος. 

Έτρεξαν αμέσως οι νεράιδες κι έλουσαν το βρέφος με τα  δάκρυα της μητέρας του. Έτρεξε και η θεά  Αφροδίτη και μαγεμένη από την ομορφιά του μωρού το πήρε και το έδωσε στην Περσεφόνη να το μεγαλώσει.

  Ο ανταγωνισμός Αφροδίτης - Περσεφόνης

 

Ο Άδωνης μεγαλώνοντας έγινε ένας ωραίος έφηβος. Όταν ήρθε η μέρα να επιστρέψει η Περσεφόνη τον Άδωνη στην Αφροδίτη, όπως ήταν η συμφωνία, η βασίλισσα του Κάτω Κόσμου αρνήθηκε. 

Οι δυο θεές άρχισαν να μαλώνουν κι επειδή καμιά δεν υποχωρούσε πήγαν στο  Δία

Ο Ζεύς, για να μην στεναχωρήσει καμιά από τις δυο θεές, αποφάσισε να τον κρατάει μαζί της 4 μήνες  η Περσεφόνη και 4 μήνες η Αφροδίτη. Τους υπόλοιπους 4 μήνες θα έμενε όπου ήθελε εκείνος. 

Ο Άδωνης διάλεξε να περνάει και αυτούς τους 4 μήνες με την Αφροδίτη. 
'Ετσι 4 μλήνες το χρόνο ο Άδωνης έμενε στον κάτω κόσμο με την Περσεφόνη κι 8 μήνες με την Αφροδίτη. 


 


 

Ο θάνατος του Άδωνη



Η Αφροδίτη εγκατέλιψε το παλάτι της στο Όλυμπο και ζούσε μέσα στα δάση με τον Άδωνη. Ο θεός Άρης όμως ζήλεψε κι έστειλε έναν αγριόχοιρο .   Ο αγριόχοιρος χτύπησε τον Άδωνη καθώς κυνηγούσε και τον σκότωσε. 


Το αίμα του Άδωνη έβαψε κόκκινο ένα λευκό τριαντάφυλλο. Μέχρι τότε υπήρχαν στη γη μόνο λευκά τριαντάφυλλα . Από τότε όμως άρχισαν να υπάρχουν και κόκκινα τριαντάφυλλα. 

Κι ένα άλλο λουλούδι γεννήθηκε τότε από τα δάκρυα που έχυσε η Αφροδίτη για το χαμό του Άδωνη, η ανεμώνη. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου